Fusie
Bij de fusie van de drie gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel is besloten om het oude gemeentehuis van Sint-Oedenrode te gaan gebruiken als bestuurscentrum voor de nieuwe gemeente Meijerijstad. Een keuze die een paar jaar later ook niet meer ter discussie werd gesteld, ook al was het wellicht efficiënter geweest om dit bijvoorbeeld te combineren met het gemeentehuis in Veghel.

Een vaste raadszaal is noodzakelijk!
Eerder is het idee geopperd om dan maar geen aparte raadszaal te hebben, maar steeds op een andere plek te vergaderen, dichter bij de burger. Dat was een leuk idee. Maar hoe realistisch is dat? Als je steeds alle apparatuur moet verplaatsen (microfoons, streamingapparatuur etc.), bezoekers steeds moeten opzoeken waar de raad vergadert en de ruimte geschikt moet zijn om 37 raadsleden, voorzitter en college goed te plaatsen. Dat lijkt ons niet realistisch en destijds is dat dus ook niet doorgegaan. Dus belangrijk dat er een functionele vergaderfaciliteit komt voor de gemeenteraad van Meierijstad.

Huidige gebouw niet passend
Dat betekent nu wel dat we met een grotere gemeenteraad gehuisvest zijn in een gebouw dat niet passend is. Niet passend qua vergadervoorzieningen voor een gemeenteraad van 37 raadsleden, niet passend qua ruimte met het overschot aan lobben en niet passend qua duurzaamheid van het gebouw. En daarom bespreken we nu dit voorstel.

Kaders voor de verbouwing
In de raadswerkgroep, waar namens de PvdA Silvia Derks destijds in zat, zijn de kaders voor het uit te werken voorstel zeer helder verwoord. Geen speld tussen te krijgen en het heeft enorm goed gewerkt in het uitwerken van scenario’s en vooral voor de keuze voor het voorkeurscenario.

Noodzaak tot verbouwing
Je kunt je inderdaad afvragen of we niet door kunnen modderen in het huidige bestuurscentrum, zoals de fractie van Lokaal suggereert. Want waarom zouden we ons immers de investeringen gunnen om er ‘mooier’ bij te zitten?
En daarin zit, wat onze fractie betreft, de clou: het gaat om veel meer dan dat. Het is een noodzakelijke investering:

  • De huidige raadszaal is te klein. Je zit opgepropt in die ronde zaal met college, ambtenaren en bezoekers die achter je op een bankje zitten. Daarnaast is de luchtvoorziening vreselijk.
  • De parallelle zaal is helemaal een gedrocht. Je kunt elkaar niet zien (commissieleden worden soms overgeslagen omdat de voorzitter hen niet ziet) en het is altijd te warm.
  • Het is niet gastvrij: bezoekers zitten in de hal en moeten het soms doen met alleen een scherm.
  • Gelukkig hebben we het in Meierijstad niet meegemaakt, maar in de raadszaal is ook nog eens onveilig met bezoekers achter je, die mee kunnen kijken op je scherm, en maar één vluchtroute.
  • Het gebouw is totaal niet duurzaam.

Lokaal had geen echt antwoord wat ze dan wél willen en hoe ze het voor zich zien om geen geld te steken in het bestuurscentrum. Immers, verduurzaming van het gebouw is absoluut noodzakelijk. 

Kosten van de verbouwing
Wat betreft de kosten. Ja, het lijkt veel geld en dat is het uiteraard ook. Maar als je erin duikt, is het 

  • De opbrengst van de verkoop van de lobben is nog niet meegenomen. Die opbrengst kun je afstrepen tegen de kosten van de verbouwing. (bij voorkeur van Hart….laten we dat in het midden), willen op dat punt nog alles open houden.
  • Nadat het is verduurzaamd, zijn de stookkosten lager.
  • Verduurzaming van het gebouw was sowieso noodzakelijk omdat het ons beleid is om het gemeentelijke vastgoed te verduurzamen. De kosten voor de verduurzaming van de lobben die worden afgestoten zijn niet voor de gemeente.
  • Het gebouw wordt en kan ook voor andere doeleinden en gebruikers worden gebruikt. Beter dan nu het geval is.

Voor ons is het behoud van het oude gedeelte, ‘het kasteeltje’ belangrijk. Daar is in dit voorstel goed voorzien.

Kortom: PvdA-GroenLinks zal het voorstel steunen.