Omdat de visie hét uitgangspunt is voor de ontwikkeling, ook al stelde wethouder Van Gerwen in de raadscommissie dat hij dat niet zo ziet, willen we ons op voorhand sterk maken voor de positie van de natuur in de plannen. 
En daarom stelden we een aantal aanpassingen voor via een amendement en een motie. Samen met de fractie van HIER. 

Gemoederen
De Vlagheide houdt de gemoederen danig bezig. Jarenlang was het ‘alleen maar een oude stort’ en nu moet het een Central Park van Meierijstad worden met een half miljoen bezoekers per jaar met tal van attracties, activiteiten en bijbehorende horeca. Al dan niet met een veld met zonnecollectoren. 
PvdA-GroenLinks is van mening dat de ontwikkeling van de Vlagheide tot een recreatiegebied belangrijk is voor Meierijstad. Maar niet álle ontwikkelingen zijn acceptabel voor ons.

Wij willen het anders
Raadslid Kwafo Acquaah Arhin verdiepte zich in het voorstel en heeft tot in detail aangegeven wat wij niet willen. Samen met HIER heeft hij de eerder genoemde amendement en motie opgesteld. 

Onze belangrijkste zorgpunten

  • De Eerdse Bergen is een mooi gebied. Het is helaas wel erg versnipperd. Gelukkig zijn er nu met de ontwikkeling van de Vlagheideberg volop kansen om te ontsnipperen.
  • Daarnaast weten we hoe hinderlijk verlichting voor mens én dier kan zijn. Uiteraard is verlichting soms nodig, voor sociale veiligheid en verkeersveiligheid. We moeten zo spaarzaam mogelijk omgaan met het aanbrengen van verlichting.
  • In de plannen is ook een kunstwerk opgenomen, dat zou op de top van de Vlagheideberg moeten komen. Dat de top een uitkijkpunt wordt voor de mens, is natuurlijk fantastisch. Het uitzicht is, zeker op een onbewolkte dag, uniek en om van te genieten. De bedoeling is om die top te benadrukken met een kunstwerk. Maar mocht er een hoog kunstwerk worden gecreëerd, dan is dit voor roofvogels en predatoren als kraaien een ideaal uitkijkpunt. Hierdoor kunnen de eieren of jonge vogels van weidevogels makkelijk ten prooi vallen voor predatoren zoals kraaien. Als een soort snoepwinkel waardoor mogelijk te veel eieren en jonge vogels opgegeten worden.
  • De visie bevat ook een tunnel. Dat lijkt ons wat ‘over the top’. Een dure optie. We verwachten niet dat het zo druk wordt dat een tunnel om het verkeer goed te geleiden, nodig zal zijn. We verwachten ook niet dat fietsers zo hard en met zulke grote getalen van de berg af razen, dat je niet meer veilig kan oversteken.

Om een zo mooi mogelijke plek te maken van het natuur- en landschapspark Vlagheideberg, waar mens en natuur samenkomen, hebben we, samen met HIER, in een amendement en motie gevraagd om de visie te wijzigen. 
Kwafo bracht ons standpunt namens de fractie met overtuigingskracht in. 

Raadsvergadering 6 april 2023
De uitgebreide en lange discussie in de commissie Mens & Maatschappij op 23 maart liet al zien dat de raad verdeeld is over de visie. De wethouder kon de fracties niet op één lijn krijgen en sommige fracties vroegen zich dan ook af of het voorstel wel ‘rijp was voor bespreking in de raad’. Dat de meningen verschillen wil niet zeggen dat er niet over gedebatteerd kan worden. 

Motie en amendement haalden het nét niet
Het amendement van PvdA-GroenLinks en HIER om geen horeca in het plangebied en bij de Eerdse Bergen toe te staan om de natuur de ruimte te geven, werd wel gesteund door Hart, SP en Gemeentebelang, maar haalde het nét niet: 17 van de 35 stemmen. 
Ook de motie haalde het ook nét niet: 15 van de 35 stemmen. 

Omdat ons amendement het niet gehaald heeft, konden we niet instemmen met de visie. 

De motie van andere fracties over het schrappen van het zonnepark uit de visie, steunden wij niet. Deze kreeg ook geen meerderheid.